Stedendriehoek

Zomer in Gelderland start in Wilp-Achterhoek, dat ligt niet in de Achterhoek

Zomer in Gelderland start in Wilp.
© Omroep Gelderland
WILP - Nee, het dorp mag niet worden verward met Wilp. Dat plaatsje ligt iets verderop. En het ligt ook niet in de Achterhoek, maar juist dichtbij Apeldoorn en Twello. Zomer in Gelderland start vandaag in Wilp-Achterhoek, een klein plaatsje in de gemeente Voorst, vlakbij de snelweg A1. Het heeft zo'n 1300 inwoners.
Wilp-Achterhoek staat in de wijde omgeving bekend om de jaarlijkse autorodeo en het carnaval dat hier flink wordt gevierd. De optocht in de regio gaat van Pampus (Posterenk) naar Lollebroek, zoals Wilp-Achterhoek tijdens de carnaval heet. Een unieke optocht die voor een groot deel tussen de weilanden door loopt.

Wat is er te doen?

Wie het echte boerenleven wil ruiken en proeven, kan naar boerderijwinkel en boerencamping Den Hoek. Of je tapt je eigen flesje melk bij de Melktap Wilp. Een school hebben ze gelukkig ook nog: het Kindcentrum Wilp-Achterhoek. Schuin tegenover die school vind je de jeu-de-boulesbaan, vlakbij het historische theekoepeltje, dat ooit bij een boerderij stond. Ondanks het verdwijnen van die boerderij bleef het koepeltje bestaan.
Wilp-Achterhoek kun je ook kennen van de Attero. Dat is geen toeristische attractie, maar een groot afvalverwerkingsbedrijf.
Een langgekoesterde wens voor bedrijven uit en inwoners van Wilp-Achterhoek ging vorig jaar in vervulling. De dorpelingen willen namelijk liever geen nieuw viaduct over de A1 nabij hun dorpje. En dat hebben ze nu voor elkaar gekregen. Met de opbrengst van de grond die vrijkomt kan de ‘leefbaarheid in het dorp verbeteren’.
Een kijkje in Wilp-Achterhoek