Arnhem en omstreken

Oorlog is altijd dichtbij in Oosterbeek

Airborne begraafplaats Oosterbeek
© Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Weinig plaatsen in Gelderland zijn zo met de Tweede Wereldoorlog verbonden als Oosterbeek. Het dorp in de buurt van Arnhem is er zelfs internationaal bekend om.
In de Slag om Arnhem speelde de plaats een belangrijke rol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. Jaarlijks komen duizenden bezoekers vanuit de hele wereld naar Oosterbeek om de historische plekken die hiermee te maken hebben te bezoeken.

1750 militairen begraven

En er zijn nogal wat historische plekken. Het Airborne Museum bijvoorbeeld, dat gevestigd is in het voormalige hotel Hartenstein dat in de oorlog diende als hoofdkwartier van de eerste Britse luchtlandingsdivisie onder leiding van Roy Urquhart.
De oorlogsbegraafplaats is voor velen een plek om te bezoeken. Hier liggen ruim 1750, vooral Britse, militairen begraven die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem.
Het oude kerkje aan de Benedendorpseweg is ook zo'n plek. Tijdens Operatie Market Garden in 1944 lukte het de Britten niet om de brug over de Rijn in handen te krijgen. Er werden zware verliezen geleden en ze trokken zich terug in Oosterbeek. In de omgeving van de kerk vonden acht dagen lang zware gevechten plaats.

Gewonde Britse soldaten

In de oude pastorie ernaast werden circa 250 gewonde Britse soldaten verzorgd. Kate ter Horst woonde in die pastorie en speelde een belangrijke rol bij die verzorging. Vanwege haar goede werk kreeg ze later de bijnaam Engel van Arnhem, ook wel Engel van Oosterbeek.
Nog altijd worden in het weekend rond 16, 17 en 18 september de gebeurtenissen uit de Slag om Arnhem herdacht. De periode van herdenken wordt altijd ingeleid met de Airborne wandeltocht, de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld. Deze wordt standaard op de eerste zaterdag van september gehouden.

Kunstenaarsdorp

Oosterbeek hoort ook tot de oudste kunstenaarsdorpen in Europa. Al in de veertiger jaren van de 19de eeuw woonden er een groepje romantische schilders. In Oosterbeek ontdekten zij het plezier en noodzaak van het bestuderen van de natuur. Bovendien was het leven er aanzienlijk goedkoper dan in de grote stad. Toen steeds meer schilders het dorp kwamen bezoeken sprak men al snel van het Nederlandse Barbizon. Er waren immers genoeg mogelijkheden om de romantische taferelen uit de natuur vast te leggen.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze maandag doen we Oosterbeek aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Zomer in Gelderland is in Oosterbeek