Stedendriehoek

Zijn het nou heksen of nonnen in Epse?

Zijn het nou heksen of nonnen in Epse?
EPSE - Wie langs het kunstwerk op de Lochemseweg in Epse rijdt, kan denken dat het heksen zijn die op het punt staan weg te vliegen. Of zijn het nonnetjes? Wie het weet, mag het zeggen.
Misschien heeft de kunstenaar er toch nog heel iets anders mee bedoeld. Bas Maters maakte het kunstwerk. Vijf kegeltjes staan op een grasveldje bij het binnenrijden van Epse. Ze staan in een kring en lijken als tuimelaartjes naar elkaar toe te bewegen. Sommigen zien er heksen in, anderen dansende nonnetjes. Als het aan de kunstenaar ligt mag iedereen zijn eigen verhaal maken.
Epse ligt aan de rand van Gelderland, tegen het Overijsselse Deventer aan. De rivier de IJssel en het Hassinkbos bieden mooie kansen op recreatie. Dat Hassinkbos heeft een mammoetboom, de sequoia, die meer dan 40 meter hoog is. Tegenwoordig staan er twee kleine sequoia's naast, door Natuurmonumenten neergezet.

Bombardement verwoest landhuis

De mammoetboom boom stond, net als een groep oude beuken, dichtbij het landhuis van de familie Hissink dat in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. De Duitse bezetters hadden het huis tijdens de oorlog opgeëist. Kort voor het eind van de oorlog zijn ze gevlucht. De geallieerden dachten alleen dat de Duitsers nog in het huis zaten en hebben het platgebombardeerd. Daarbij is ook de mammoetboom in brand gevlogen, vandaar de beschadiging. Het huis is later nooit meer herbouwd. Ruim twee jaar geleden werd er in het bos nog een brandbom onschadelijk gemaakt.
Epse heeft ook een speeltuinvereniging met ruim 200 leden. Die vereniging beheert de twee speeltuinen in het dorp. Voor 30 euro per jaar ben je lid, steun je dus het beheer en onderhoud van de speeltuinen en mag je gratis deelnemen aan enkele activiteiten in Epse.

Educatieve tuin krijgt steeds meer vorm

Heel Epse kent Henk Hietbrink. Dat komt omdat hij al jaren meer dan actief is en betrokken bij veel activiteiten in Epse. Henk heeft momenteel iets unieks in handen. Hij heeft een soort reservaat, in opdracht van de gemeente, opgezet van 5000 vierkante meter waarin inheemse planten weer (moeten gaan) groeien. Door de grond weer schraal gemaakt te hebben en gras weg te halen hebben oude zaden van inheemse planten en bloemen weer de mogelijkheid gekregen om uit de grond op te bloeien. Bedoeling van dit terrein is er een educatieve tuin van te maken.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze (woens)dag doen we Epse aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Zomer in Gelderland in Epse