Gelderse Vallei

Kootwijkerbroek zuinig op nieuwe molen

Puurveense molen
KOOTWIJKERBROEK - De Puurveense molen was eeuwenlang het beeldbepalende gebouw van Kootwijkerboek tot de brand van 1964.
Inmiddels draait de molen al weer een aantal jaren. Maar wat hebben ze er in Kootwijkerbroek lang op moeten wachten. Bijna 60 jaar geleden werd de Puurveense molen door brand verwoest terwijl hij net enkele jaren daarvoor helemaal was gerestaureerd. Op 8 september 2016 ging de molen weer officieel open in het hart van Kootwijkerbroek. De vernieuwde versie is gemaakt van een molen uit de Achterhoek.
Een beeldbepalende molen dus. Niet meer het enige beeldbepalende gebouw inmiddels trouwens. De kerk van de gereformeerde gemeente wordt op dit mom ent verbouwd zodat er na die verbouwing ruim 2000 mensen kunnen plaatsnemen. Geloof speelt in dit dorp bij veel mensen een grote rol. De SGP haalt in Kootwijkerbroek dan vaak ook veel stemmen bij verkiezingen.

Kulturhus belangrijk voor leefbaarheid

Kootwijkerbroek kent veel zelfstandige ondernemers. Het is een dorp van aanpakken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het prachtige dorpshuis De Essenburcht. Dorpshuis is dan eigenlijk ook niet de goede naam. Kulturhus zo heet het officieel. Er gebeurt van alles. Van feesten en partijen tot samenkomst van verenigingen e.d. Van groot belang dus voor de samenhang in Kootwijkerbroek.
Veel mensen zullen Kootwijkerbroek, of Kootjebroek zoals ze hier vaak zeggen, kennen uit de tijd van de MKZ, de Mond en Klauzweer. Inwoners twijfelden sterk aan het feit of er in Kootwijkerbroek wel echt MKZ was geconstateerd en verzetten zich hevig tegen de ruimingen van veel boerenbedrijven. De ME moest zelfs optreden. Documentairemaker Geert Jan Lassche maakte er een indrukwekkende film over: Mannenbroeders van Kootjebroek

Hobby leidt tot museum

Thea van Ee heeft in dit dorp een klein museumpje. het is een uit de hand gelopen hobby zegt ze zelf. ' Uut grootmoeders tiet', zo heet het. "We hielden al van oude spullen en er kwam steeds meer bij. Toen begonnen we met één kamer hiermee in te richten en zo is het steeds verder gegaan. Zo is er nu een plek wat ingericht is als kapsalon, slaapkamer, woonkamer en een stal. Alles is van rond 1900 en, zoals het museum ook heet, uit grootmoeders tijd.". Ze zijn nu bezig met het bouwen van een nieuwe schuur in oude stijl.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze (woens)dag doen we Epse aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Zomer in Gelderland in Kootwijkerbroek.