Liemers

Schutterij maakt zich op voor Kilderse Kermis

Schutterij Sint Jan
KILDER - In Kilder wordt deze dagen uitgekeken naar de kermis, zeker bij de schutterij. Het Koningschieten is immers een van de hoogtepunten.
De schutterij leeft in de Achterhoek en de Liemers nog steeds heel erg. Kilder heeft Sint Jan, opgericht in 1886. Sinds 25 jaar heeft Sint Jan een eigen clubgebouw en een heus schuttersveld in Kilder. Het Schuttersfeest in juni is het hoogtepunt van het jaar, maar de Kilderse kermis, die in het tweede weekend van september op het programma staat, doet daar niets voor onder en wordt ook door de schutterij georganiseerd.
Schutterij Sint Jan mist op dit moment alleen een beschermheer. Theo Bulsink was het tot 2022. Voor alles wat hij voor Kilder heeft gedaan, kreeg hij zelfs een plein naar hem vernoemd. Een beschermheer is een persoon die de tradities en gebruiken van de verenigingen waarborgt in de hedendaagse maatschappij.

Rembrandt van Rijn en Kilder?

De Rembrandtmolen van Kilder is genoemd naar Rembrandt van Rijn. Daar zit een opmerkelijk verhaal aan vast. De molen werd in 1854 gebouwd en kreeg toen de naam 't Voske, naar de achternaam van de moeder van de opdrachtgever. Bij de stormramp van Borculo in 1925 braken de kap, de wieken en de staart van de romp.
In 1926 werd begonnen met de herbouw. Hiervoor werden delen gebruikt van een deels afgebroken molen bij Hazerswoude-Rijndijk die wel Rembrandtmolen werd genoemd, omdat de vader van Rembrandt van Rijn er molenaar zou zijn geweest. Later bleek die vader bij een heel andere molen te hebben gewerkt - maar de naam Rembrandtmolen is gebleven.
Net zoals zo veel kerken is ook de Johannes de Doperkerk van Kilder al jaren aan de eredienst onttrokken. En net zoals in veel andere dorpen werd er nagedacht over een herbestemming. Inmiddels zijn in de pastorietuin vijf seniorenwoningen gebouwd en in de kerk zelf acht koopappartementen. De buitenkant van de kerk en de toren blijven intact.

Kale Jacob

Oh ja, en Kilder heeft de Kale Jacob. Nee, dit is geen dorpsgek of andere bijzondere inwoner, maar een heuvel. Hij is een meter of 80 hoog en vanaf de Kale Jacob heb je prachtig uitzicht op Kilder, als er tenminste een beetje goed gesnoeid is. De naam dankt deze heuvel aan het feit dat hij van afstand op een kaal hoofd lijkt. Maar waar dan de naam Jacob vandaan komt, dat weet eigenlijk niemand...
Wandelen kun je trouwens sowieso heel goed in deze omgeving. Er is een prachtig Klompenpad van zo'n 12 kilometer.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze (vrij)dag doen we Kilder aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Groeten uit Kilder!