Arnhem en omstreken / Rivierengebied

In Angeren worden varkens geëerd, met kermis en al

Een uit hout gesneden varken.
© Omroep Gelderland
ANGEREN - Tradities zijn er om in ere te houden. Dat principe huldigen ze in Angeren met carnaval zeker al jaren. Keujesgat, zo heet het dorp in de gemeente Lingewaard tijdens carnaval. De naam verwijst naar de vele varkenshouderijen die Angeren kende.
Op de zondag van carnaval gaat het prinsenpaar samen met de jeugdprins en jeugdprinses naar het standbeeld van het Keuje, zo wordt een varken genoemd. Daar wordt samen met de Raad van 11 het Keutje, het varkentje dus, gewassen. Er wordt vanzelfsprekend ook geproost, het standbeeld is mooi versierd met bloemen, de vlag van Angeren wappert er. Wanneer er geproost is krijgt het varkentje ook iets te eten. Het varken wordt dus echt geëerd. Pas dan kan de carnaval eigenlijk echt beginnen.
Angeren is deze dagen in de ban van de kermis. Zelfs dan speelt het varken weer een prominente rol. Bij de ingang naar de feesttent is het varken met de vlag van Angeren mooi uitgesneden in een boom te vinden.
Angeren van boven.
© Omroep Gelderland

Windmolengat?

Enkele jaren geleden werd als grap voorgesteld de naam Keujesgat te veranderen in Windmolengat. Het was een humoristische verwijzing naar de mogelijke komst van enkele torenhoge windturbines waar de bevolking van Angeren niet bepaald op stond te wachten. In Zomer in Gelderland komen de varkens en de windmolens ongetwijfeld voorbij.
Angeren eert haar geschiedenis. Er is een monument dat herinnert aan de gedwongen evacuatie van inwoners van Angeren in de herfst van 1944. Er is nog steeds een steenfabriek. De hemelse boomgaard van meneer Jansen zorgde er voor dat de ooievaar terug kwam naar de gemeente Lingewaard. Inmiddels kent de omgeving al 21 ooievaarsparen.
Angeren in beeld